Sateenkaari-ihmisten kohtaama hengellinen väkivalta ja eheytys evankelis-luterilaisessa kirkossa -kyselyn tulokset osa 1

Sateenkaari-ihmiset kohtaavat hengellistä väkivaltaa ja eheyttämistä sekä evankelis-luterilaisen kirkon jäseninä että kirkon työntekijöinä. Yksittäiset sateenkaari-ihmiset ovat omilla kokemustarinoillaan nostaneet asiaa eri medioissa esiin, mutta kokemuksia on enemmistön toimesta vähätelty ”yksittäistapauksina” ja ”marginaalisena ilmiönä”. Olen myös itse kirjoittanut evankelis-luterilaisen kirkon sisällä tapahtuvasta hengellisestä väkivaltasta ja eheytyksestä tutkimustietoperusteisesti ja omia kokemuksia kertoen. 

Eheyttämisestä on evankelis-luterilaisessa kirkossa vaiettu ja ilmaistu, että sitä tapahtuu vain herätysliikkeissä ja erityisesti herätysliikkeiden leireillä. Me sateenkaarevat evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet ja työntekijät sekä sateenkaarierityistä työtä tekevät tiedämme, että tämä ei ole totta.

Isä meidänkin -kirjassani haastattelin yhdeksää evankelis-luterilaisen kirkon entistä tai nykyistä jäsentä. Osalla oli kokemusta herätysliikkeiden ohella myös evankelis-luterilaisen kirkon piirissä tapahtuneesta hengellisestä väkivallasta. Vastaavasti Malkus ry:n Voimavaraksi -hankkeen eheytyskyselyyn vastasi 26 evankelis-luterilaisen kirkon jäsentä muiden uskonnollisten suuntien ja herätysliikkeiden ohella.

Tiesin, että kirjani ja Voimavaraksi -eheytyskyselyn vastausmäärät ovat vain murto-osa evankelis-luterilaisen kirkon sisällä tapahtuvan eheytyksen ja hengellisen väkivallan todellisuudesta, joten päätin, että kirjoitan Isä meidänkin -kirjalle jatkoa. Tulevana vuonna 2024 ilmestyvää kirjaani varten toteutin anonyymin kyselyn ev.lut. kirkon sateenkaareville jäsenille ja työntekijöille. Kyselyssä kartoitin hengellisen väkivallan ja eheyttämisen laajuutta seurakuntayhteisöissä, perheissä ja työyhteisöissä.

Kyselyn tuloksia:

  • 117 sateenkaari-ihmistä vastasi kyselyyn
  • 47 vastanneista oli kirkon entisiä tai nykyisiä työntekijöitä
  • Yli 50 % sekä kirkon jäsenistä että työntekijöistä oli kohdannut hengellistä väkivaltaa yhteisössä / työyhteisössä viimeisen vuoden aikana.
  • Noin 12 % heistä (sekä jäsenistä että työntekijöistä) oli kohdannut hengellistä väkivaltaa yhteisössä / työyhteisössä edellisellä viikolla
  • 100 vastaajaa 117:sta oli kohdannut eheyttämistä
  • Osa työntekijöiden kohtaamasta hengellisestä väkivallasta oli eheyttämisen tunnusmerkit täyttävää

Kyselyn kooste löytyy pdf-tiedostona.

Tiedosto on vapaasti ladattavissa. Lähde “Ani Iivanainen 2023” mainittava tiedoston tietoja käytettäessä.

MITÄ ON HENGELLINEN VÄKIVALTA JA EHEYTTÄMINEN?

Hengellinen väkivalta on sanojen, tekojen, tekemättä jättämisien, ulkopuolisten normien ja asenteiden muodostava vyyhti, joka kietoutuu uskovien sateenkaari-ihmisten minuuden ympärille.

Hengellistä väkivaltaa toteuttavat ihmisten kutsuvat itseään ns. ”oikeaoppisiksi” ja he ajattelevat toimivansa ”Jumalan apuna”. Sateenkaari-ihmiset nähdään pahoina, sairaina, huonoina ja paholaisen vallassa olevina ihmisinä. Sateenkaari-ihmisten puolesta ”pakkorukoillaan” eli lupaa kysymättä rukoillaan (usein ääneen), että Jumala  ottaisi heidän ”syntinsä” pois ja he ”kääntyisivät takaisin Luojan luomaan luonnon järjestykseen”.

Henkisen ja hengellisen väkivallan muodoista sitä toteuttavat tahot käyttävät sanaa eheyttäminen: “sateenkaari-ihminen eheytetään ehjäksi ja tosiuskovaksi”. Eheyttämisellä ei ole todellisuudessa mitään tekemistä ehjän kanssa. Se on todellisuudessa äärimmäistä ihmisen minuuden rikkovaa väkivaltaa, jossa psykologisia keinoja käytetään väärin ja yhdistetään uskonnollisiin rituaaleihin. Eheyttämisen taustalla on usein teoria “huonosta” suhteesta “samaa” sukupuolta olevaan vanhempaan tai seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Molemmat teoriat on tutkimuksissa todettu paikkaansa pitämättömiksi. Todellisuudessa seksuaali- ja sukupuoli-identiteetti on synnynnäinen ominaisuus.

Eheyttämisessä puhutaan myös mm. ihmisen rikkinäisyydestä, heikkoudesta, syntisyydestä ja lankeemuksesta. Näin toimimalla ruokitaan syyllisyyttä ja häpeää, joka saa ihmisen ahdistuneena etsimään tiukemmin ”apua” yhteisöstä, vaikka oikeasti vika on yhteisön toiminnassa ei ihmisessä itsessään.

Lähteitä (aakkosjärjestyksessä)

Iivanainen, Ani 2021. Isä meidänkin – sateenkaari-ihmisten kohtaama hengellinen väkivalta. Books on Demand: Saksa.

Linjakumpu, Aini 2015. Uskonnon varjot. Hengellinen väkivalta kristillisessä yhteisössä. Tampere: Vastapaino.

Malkus ry 2020. Eheytysraportti.

Valve, Katri 2004. Arki ja kutsumus – seksuaalivähemmistöjen kokemuksia kirkon työyhteisöissä. Teoksessa Jukka Lehtonen– Kati Mustola (toim.) ”Eihän heterotkaan kerro…” Seksuaalisuuden ja sukupuolen rajankäyntiä työelämässä. Tutkimukset ja selvitykset 2/04. Työministeriö. Helsinki: Oy Edita Ab,

Vikström, Björn 2016. Monta rakkautta. Seksuaalisuuden, parisuhteen ja avioliiton teologia. Helsinki: Kirjapaja.

Vikström, Björn 2018. Seksuaalisuus, sukupuolisuus ja ihmisoikeudet. Teoksessa Latvus, K., Arikka, L. & Hellqvist, E. (toim.) Näkökulmia ihmisoikeuksiin. Kirkon ihmisoikeusfoorumin julkaisu. Helsinki: Kirkkohallitus.